tisdag 24 maj 2011

Järnbrist

Under graviditeten är det vanligt att man får lågt järnvärde.
Det finns flera olika järntabletter som man kan ta. Men vissa kvinnor får problem med förstoppning, diarré eller ont i magen vid intag av järntabletter. Då kan man det vara bra att istället äta järnrik mat och ta nässeldroppar och/eller Blutsaft.

Här är några järnrika livsmedel:

  • jordgubbar
  • gröna grönsaker
  • persilja
  • torkade aprikoser
  • nötter och mandlar
  • sesamfrön
  • bönor
  • kött
  • musslor

Laga gärna mat i järngryta med till exempel vinäger eller tomatpuré i recepten. Den syrliga ingrediensen löser ut järn ur grytan.

Kaffe och te hindrar kroppen från att ta upp järn. Medan folsyra, B12 och c-vitamin hjälper kroppen att ta hand om det järn du äter.


Här är en länk till ett recept på broccolisoppa med basilika.


3 kommentarer:

  1. Glöm inte spenat för sjutton gubbar!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset. I dag har jag blandat i nässelpulver, som jag hittade på nätet, i min morgon smoothie. Här skall depåerna fyllas på förstår du.

    SvaraRadera
  3. Ett tips ! http://www.youtube.com/watch?v=AnFHzo8NiCc

    och www.kunskapskällan.se

    SvaraRadera