torsdag 20 oktober 2011

Avsluta värken med en suck

Sucken är andningens viktigaste moment. Du suckar av välbehag och av lättnad och det känns skönt att sucka. När du är avslappnad och trygg suckar du flera gånger i timmen mer eller mindre omedvetet. En viktig funktion som sucken har är att få musklerna i axlarna, nacken och ansiktet att slappna av. Om du är stressad eller rädd uteblir denna viktiga funktion och spänningen i musklerna släpper aldrig. I dagens stressade samhälle har vi ofta ont i kroppen och musklerna just på grund av att stress blockerar kroppens inbyggda system för avspänning, återhämtning och vila.
Du kan använda detta naturliga sätt att slappna av under förlossningen. Det kan vara svårt att släppa de spänningar du byggt upp under värken efter att den har klingat av. Omedvetet kan du fortsätta att spänna dig och det blir svårt att vila. Att sucka efter varje värk är därför ett bra sätt att slappna av och att neutralisera kroppen. Genom att sucka skapar du en nedåtgående rörelse som automatiskt får hela kroppen att slappna av. Du använder kroppens naturliga sätt att slappna av som redan finns inbyggt.

Teknik efter värken:
Avsluta varje värk med att fylla lungorna med luft och behagligt sucka ut luften två till tre gånger. Själva sucken kan vara ljudlös eller som ett "haaa". Överdriv gärna. Var medveten om att under utandningen släppa ner axlarna och bli tung i kroppen

Texten är hämtad från boken " Att föda utan rädsla" av Susanna Heli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar