Så här säger Jesper Juul:
– Vi ska behandla barn som vi behandlar andra människor. En tv-serie som Supernanny hade varit otänkbar om den handlade om män som vill att kvinnorna ska bli så lydiga som möjligt.
Jesper Juul arbetar mycket i Norge, och där såg han till att programmet stoppades.
– Det är kränkande att visa så olyckliga barn på tv i något slags underhållningssyfte. Jag önskar att den brittiska serien också stoppas. Det är inget annat än socialpornografi. Dessutom får de medverkande familjerna skriva på ett avtal om att de under sin livstid inte får uttala sig i andra medier om hur det gick. I gengäld får de 5 000 euro.
Supernannyns recept med ”timeout”, en omskrivning för gamla tiders skamvrå, kan ge effekt för stunden men inte på längre sikt, enligt Juul.
– Jag hade kontakt med en familj som tillämpade det när deras treårige son gav sig på sin ettåriga lillasyster. När han hade varit ”stygg” fick han sätta sig på toaletten en stund. Men det slutade bara med att han slog systern på nytt och sedan sa ”Jag går på toaletten”.
Han menar att syskonsvartsjuka är ett freudianskt begrepp som egentligen knappast existerar i verkligheten.
– Helt enkelt därför att så gott som alla föräldrar älskar varje barn lika mycket. De flesta äldre syskon vill samarbeta och vara glada och snälla mesta delen av tiden. Men som förälder måste man vara känslig för situationen. Vara öppen med att man själv också kan känna sig irriterad på lillasyster ibland, hur underbar hon än är.
Jesper Juul exemplifierar med kvinnan som tar en manlig arbetskamrat med hem, säger till maken att hon blivit förälskad i honom och att han också ska bo med familjen.
– De allra flesta män skulle bete sig betydligt barnsligare än de barn som egentligen är i precis samma situation när de får syskon.
En treåring kan inte sätta syskonrelationen i ett sammanhang, resonera intellektuellt om vad som händer inom familjen, säger Jesper Juul. Å andra sidan menar han att vi ofta gör barn mindre än vad de är.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar