måndag 16 september 2013

Tillit till din kropps förmåga

”Hur kan en baby komma ut ur detta lilla hålet?” Det frågar sig många gravida innan de föder sitt första barn. Det kan vara en skrämmande tanke, som följs av associationer om hur underlivet töjs ut våldsamt, smärta, hur man spricker osv.
Ina May Gaskin är en legendarisk amerikansk barnmorska som nyligen var i Sverige och höll föredrag. Hon menar att det är synd att vi kvinnor inte känner till vilken kapacitet som finns i våra underliv. - Vi kan inte se det själva och ingen har talat om det för oss. Det är annorlunda med män, ingen tvivlar på att deras penis kan genomgå en enorm förvandling, från liten och skrumpen till stor och blodfylld. Både kvinnor och män vet det och har sett det. Men vi vet inte detta om våra egna kroppar: Att när barnet är på väg ut kan vaginan bli jättestor och blodfylld. Den stimuleras av barnets rörelse fram och tillbaka och anpassar sig efter barnets storlek.
Men för att det ska ske, är det viktigt att kvinnan inte är rädd eller stressad. Att hon kan koncentrera sig på hur det känns i kroppen och ge sig hän. Då kan hon uppleva sig kraftfull och potent.
- Det är samma som med en man, säger Ina May. Om han blir rädd, förlorar han erektionen. Eller om man viftar omkring med en sax i närheten!
Texten kommer från En bra start.The best way to find out if you can trust somebody Is to trust them

-Ernest Hemingway


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar