torsdag 18 oktober 2012

Filmvisning i ÅrstaKvinnor kräver rätten till sitt barnafödande i filmen FREEDOM FOR BIRTH

Freedom For Birth är en 60-minuters dokumentärfilm som kräver förändring av världens mödra- och förlossningsvård. Fyrtio olika internationella förlossningsexperter, akademiker, förespråkare för mänskliga rättigheter, läkare och barnmorskor, bland andra Ina May Gaskin, Michel Odent och Sheila Kitzinger, deltar i filmen som lanserades simultant den 20 september 2012 på över 1000 platser i över 50 länder på 17 olika språk.

De mänskliga rättigheterna inom förlossningsvården är inte vad de borde vara. Ungern fälldes nyligen av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i ett fall där en gravid kvinna nekades rätten att föda hemma. Filmen Freedom for Birth skildrar vad som ledde fram till det epokgörande domstolsutslaget.

Hermine Hayes-Klein, advokat och arrangör av den nyligen genomförda Human Rights in Childbirth–konferensen i Haag säger: "Det sätt som barnafödande handläggs i många länder runt omkring i världen är djupt problematiskt. Miljontals gravida kvinnor pressas in på sjukhus, tvingas på rygg och klipps upp. De är utsatta för onödiga farmakologiska och kirurgiska ingrepp som utförs av bekvämlighet och ekonomiska orsaker, vilket vårdgivare öppet erkänner. Kvinnor världen runt börjar förstå att det inte behöver vara så här. Brist på respekt och upplevelser av övergrepp är inte ett nödvändigt pris för säkerhet."

Toni Harman som gjort filmen tillsammans med Alex Wakeford, säger: "Ternovsky vs Ungern i Människorättsdomstolen i Haag 2010 innebär att i Europa har varje kvinna nu laglig rättighet att bestämma var och hur hon föder. Med filmen Freedom For Birth, hoppas vi att miljontals kvinnor blir medvetna om sina juridiska rättigheter. På så vis kan vår film bli gnistan som tänder en revolution inom mödra- och förlossningsvården över världen."

Ämnet är högaktuellt även för svenska kvinnor eftersom det i Sverige råder brist på valfrihet när det kommer till var och hur vi kan föda våra barn.


Föreningen Föda hemma, Födelsehuset, Föreningen Föräldraskap och Egen barnmorska visar Freedom for Birth på Årsta Folkets Hus i Stockholm klockan 15:00 söndagen den 21 oktober 2012. 
Efter filmen finns tid för frågor och diskussion.

Det finns 150 platser, så det är först till kvarn som gäller! Tacka JA nu! Biljettpris är satt till 60 kr/styck för att täcka lokalhyran. Ett eventuellt överskott kan användas till ytterligare visningar.

Ta sig hit: Allmänna kommunikationer: Tunnelbanans gröna linjer passerar Gullmarsplan och därifrån tar man buss 160, 168 eller 164 till Årsta Torg. Tvärbanan tar man till Valla Torg, antingen från Gullmarsplan, Alvik eller Liljeholmen. Från Årstabergs pendeltågsstation kan ta tvärbanan till Valla torg, eller buss 160 till Årsta Torg.

Med bil: Parkering finns alldeles utanför Folkets Hus.

SPRID evenemanget till alla ni känner!

Mer information finns på http://freedomforbirth.com/ och på Facebook https://www.facebook.com/events/161054707352197/ där du också kan ställa frågor.

*UPPDATERING!!!
Anapneo i Göteborg uppmanar oss: https://www.facebook.com/events/180602218743739/

"Filma dig själv (förslagsvis med mobilkameran) och säg med en mening varför du vill föda hemma ("tex "Jag vill föda hemma för att jag är rädd för sjukhus!".
Avsluta med att titta in i kameran och säga:
"Det är min mänskliga rättighet!"
När jag fått ihop ett gäng filmer klipper jag ihop dem och lägger ut dem på YouTube. Det blir förhopningsfullt väldigt effektfullt och med säkerhet lätt att dela!"

Vi kommer att ha en videokamera på plats så passa på att fundera ut vad du vill säga! Vi filmar och skickar sedan vidare! :-)


Om arrangörerna:

Födelsehuset är en politiskt obunden förening som arbetar för en mänskligare förlossningsvård och vill verka för mer kontinuitet, större valfrihet och en mänskligare atmosfär inom förlossningsvården. För mer information, se: http://www.fodelsehuset.se/fodelsehuset

Föreningen Föda Hemma enar människor som är intresserade av möjligheten att föda barn på annan plats än sjukhus. Vi är föräldrar, blivande föräldrar, barnmorskor eller andra. Vi har fött barn hemma, vill föda hemma eller önskar att det ska finnas möjlighet att välja hemfödsel för de som vill, även om vi själva inte vill.

Egen barnmorska drivs av några barnmorskor som vill erbjuda ett alternativ till den traditionella förlossningsvården, och stödjer därför att kvinnor ska få föda på sina villkor och med barnmorskor de känner sig trygga med.

Föreningen Föräldraskap har bland annat tidigare visat dokumentärfilmerna "The Business of Being Born" och "Orgasmic Birth" på Årsta Folkets Hus.

2 kommentarer:

  1. Jag skulle så gärna vilja gå! Men det känns lite övermäktigt att ta sig dit just nu. Jag bor inte direkt i närheten. /Eva

    SvaraRadera
  2. Jag förstår det Eva. Jag skulle också vilja gå och jag bor nära, men jag kan inte för jag har skola den dagen. Så himla synd.

    SvaraRadera